Hjem > Om oss

dans1.jpg  logo4.jpg   

Jubilanten i all sin prakt  Blåseseksjonen trøkker til - rent, presist og lyrisk.

Halden Storbands historie

En vinterkveld i 1960 møttes en del lokale jazzinteresserte musikere i Berga selskapslokaler på toppen av Busterudkleva. Initiativtager Kjell Norman-Pedersen hadde luftet ideen om å starte storband for Frank Nygaard, daværende divisjonsmusiker og dansemusiker. Og med Frank som selvskreven musikalsk leder og Kjell som like selvskreven administrativ leder, var ”Frank Nygaards orkester” stiftet. Allerede 11. mars samme år ble første konsert avholdt i Arbeidersamfunnets sal. Og siden har det gått slag i slag gjennom 50 år. Hvor mange konserter og dansejobber det er blitt gjennom årene, kan vi bare gjette på. Bandets notearkiv er i hvert fall svært omfangsrikt og teller nærmere 750 arrangement, sirlig ordnet i egenproduserte pappmapper. En aldri så liten kulturskatt trygt bevart i et brannsikkert bomberom inneholder alt fra nyere arrangementer skrevet på 90-tallet tilbake til håndskrevne arrangementer gjort av både Frank Nygaard og Kjell Norman-Pedersen. Ikke minst Kjell stod for en betydelig produksjon av det som kan kalles storbandsmusikkens ”standarrepertoar”. Særlig Frank Sinatras mange slagere fra 60-tallet har vi et fyldig utvalg av, alle fra Kjells penn.

Skjermbilde 2012-08-14 kl. 20.18.18.png          Skjermbilde 2012-08-14 kl. 20.18.25.png      bandbilde 1960.jpg
Kjell Norman-Pedersen            Frank Nygaard                          Frank Nygaards Orkester i 1960


Gjennom årene har mange norske og utenlandske solister og vokalister vært gjester på konserter med Halden Storband. I 1975 var Ditlef Eckhoff og Jan Thoresen med som solister, og året etter var Frode Thingnæs med for første gang. Han var også med på 25-års jubileumskonserten i Fredrikshalds Teater, som var den siste konserten Frank ledet før han gav seg som musikalsk leder.

Mange vil sikkert huske konserten i Aladdin kino april 1988 med den engelske sangeren Georgie Fame. Da var det fullt hus og vel så det - til brannvesenets store fortvilelse.

I 1989 var Arne Domnerus med oss, vi hadde besøk av Rich Matteson i 1990 og senest nå 2009 var trompeteren Lasse Lindgren gjestesolist. I 1999 og 2003 fremførte vi Duke Ellingtons Sacred Concert No 2 sammen med stort kor i Halden, Fredrikstad og Sarpsborg.

Carsten Lindell

Carsten  

Carsten Lindell har vært med i Halden Storband siden starten i 1960. Siden bandet er Norges eldste, betyr det at Carsten er den nordmann som har spilt lengst i storband! Og ikke bare det, han har vært arkivar, formann og primus motor i store deler av disse 50 årene. Still going strong - han og hans trombone er en uungåelig del av bandet!


Grethe J. Kruse

Skjermbilde 2012-08-14 kl. 20.18.59.png

Grethe J. Kruse har i en årrekke vært tilknytttet bandet som vokalist. Hennes flotte stemme gleder alltid fans og publikum og hennes helt spesielle intensitet og innlevelse i fremførelsene vekker alltid begeistring. Grethes karriere startet allerede som 15-åring  som sanger i The Raindrops, Norges første jente-band. Hun har vært bakgrunnsvokalist for mange skandinaviske artister, og gjennom de siste 20 år har hun vært vokalist med både Ski og Halden Storband. Hun har bred erfaring fra kabaret og teater, og gav ut egen solo-plate i 2004.


Fredriksten Jazzfestival

Skjermbilde 2012-08-14 kl. 20.19.06.png    Plakat 2006.jpg    Skjermbilde 2012-08-14 kl. 20.19.14.png    Plakat 2004.jpg   

Fra 2004 til 2008 var vi arrangører av Fredriksten Jazzfestival, som ble en stor suksess med besøk av en rekke storband fra hele landet, inkludert Det norske blåseensemble og Bohuslän Big Band. Fem år på rad hadde vi noen flotte jazzdager på vårparten i solskinn og hygge på Fredriksten Festning. Festivalen har foreløpig tatt en pause men kan kanskje dukke opp igjen senere i en litt annen form. Time will show... Takk til alle for hjelp og støtte med festivalen - særlig Bård Frostad og til  alle i Halden skolemusikkorps. Se fyldlig bildemateriale fra festivalen på våre gallerisider her. 

Skjermbilde 2013-03-30 kl. 17.33.59.png   Skjermbilde 2013-03-30 kl. 18.12.04.png

Her kan du se et klipp fra festivalen i 2008 - Bohuslän Big Band med "Atmosphere" av Dizzie Gillespie. 


Priser og utmerkelser

Halden Storband har mottatt Halden Arbeiderblads Sang- og Musikkpris og Halden Sparebanks Ærespris.

 

I 2005 ble Halden Storband valgt til Årets Storband av Østnorsk Storbandforening på vegne av Norsk Jazzforum og Østnorsk Jazzsenter.

 

Bjørn Ingvaldsen

 

Skjermbilde 2012-08-14 kl. 20.19.27.png

har vært muskalsk leder for Halden storband med få opphold i snart 20 år. Hans allsidige bakgrunn fra pønkband på 70-tallet, via brassband og en meget bred erfaring fra musikaloppsetninger frem til nå nylig som primus motor for bandet «Steely Dan Tribute» gjør at han holder en sikker hånd om det musikalske. Han har skrevet en rekke arrangementer for bandet, og er en humørfyllt og svært engasjert leder, som vet å få det beste ut av bandet. 

 

 

Dagens besetning

 

 

Saxofon           Svein A. Halvorsen, Tor Kristian Pettersen
                        Arild Elnes, Arne Pettersen, 

                        Thorbjørn Jensen

 

Trombone         Carsten Lindell, Lise Halvorsen, Hanne Walther

Basstrombone  Hans Georg Gunnarstorp

 

Trompet           Pål Esben Gustavsen, Morten Olaussen

                        Stephan Smith, Roar Stenbakken, Johnny Lauritzen

 

Piano               Kjell Bjarne Martinsen

Gitar                Hasse Ekelund

Bass                Ole Hermann Finnholt

Trommer          Svein Tore Pedersen